Ana içeriğe atla

Getiri Eğrisi

Getiri eğrisi, borçlanma enstrümanlarının faiz oranı ile vadeleri arasındaki ilişkiyi gösteren eğridir.





Artan eğimli getiri eğrisi uzun vadeli borçlanma kağıtlarının faizinin, kısa vadeli olanların faizinden yüksek olduğunu gösteriyor. Yani, vade uzadıkça faiz artıyor. Çünkü bu kağıtları talep edenler uzun vadede enflasyonda bir artış beklentisi görüyor ve yüksek faiz talep ediyor.

Azalan eğilimli getiri eğrisi kısa vadeli borçlanma kağıtlarının faizinin, uzun vadeli olanların faizinden yüksek olduğunu gösteriyor. Yani, vade uzadıkça faiz düşüyor. Çünkü bu kağıtları talep edenler uzun vadede enflasyonda bir düşüş bekliyor ve kısa dönemde yüksek faiz talep ediyor.

Yatay getiri eğrisi uzun vadeli borçlanma kağıtlarının faizi ile kısa vadeli olanların birbirine eşit (ya da çok yakın) olduğunu gösteriyor. Yani, kısa ve uzun vadede faiz aşağı yukarı aynı seyrediyor.

Merkez Bankası, getiri eğrisindeki gidişi izleyerek kısa vadeli faizleri attırarak ya da duruma göre düşürerek uzun vadeli faizlere ve dolayısıyla enflasyona etki yapma şansına sahiptir.

Eğer getiri eğrisi yatay (sıfıra yakın) olursa, kısa ve uzun vadeli faizler birbirine eşit olacak ve dolayısıyla enflasyon kırılmış olacak. Böylece, Merkez Bankası da kısa vadeli faizleri düşürmekte rahat davranabilecektir.

Yorumlar